zaterdag 15 juli 2017

'Piano posture , en andere Speelhoudingen .... '


**** DE ZITTENDE MUZIKANT .......

Is het waar wat men zegt , dat '' de mens is gemaakt om te musiceren , maar niet om te zitten.. '' ? 
( we gaan er hierbij vanuit dat het om de ' Muzikale mens ' gaat ) 
Een bijzonder interessante vraag ,...... maar toch is zittend musiceren voor vele Musici meer dan normaal ! Denk bijvoorbeeld aan de drummer in een Rockband , of de Concertpianist(e) 

                                                            

                    UHH?? Jerry Lee Lewis dacht hier anders over ...
 

**** PIANO POSTURE ?  

 

In de magazine Bandcoach las ik een stuk over Piano Posture zoals beschreven door ( Klassiek ) Pianiste / Piano lerares Ilinca Vartic . 
Even in het kort : - Positieve attitude , - Pianokruk op de juiste hoogte , - Niet te ver van het instrument af zitten , - Bovenbenen niet onder de piano plaatsen , - Je voeten rusten vlak naast of op de pedalen ,.....- Schouders naar beneden ....etc...  ( voor details ; bezoek www.pianocareer.com  ) 



Ter vergelijking : Pianisten zitten op de voorste helft van de kruk / stoel , terwijl Drummers gebruik maken van het gehele zitvlak ! 
De 'Pianisten Aanpak' zie je in meer of mindere mate terug bij de Klassiek geschoolde Gitarist. Kijk eens goed naar de volgende afbeelding ( Art : Michael Taylor ) waarop duidelijk is te zien dat Julian Bream op het voorste gedeelte van de stoel zit :




**** EN,...HOE WHAT ABOUT HET 'BLAZERSGILDE' ? 

Kijk eens naar de volgende afbeeldingen : 


              



   ..... Zittend oefenen , Staand optreden ... Ik denk dat e.e.a. afhangt van situatie en/of gelegenheid... Ben je Klassiek - geschoold , of Autodidact?  In de Jazz geworteld ?  Of ben je een Rock georiĆ«nteerde saxofonist(e) ? .... Komt je speelhouding voort uit een jarenlange oefendiscipline , uitermate 'geschikt' voor een  Klassiek blazersensemble ?  Of maakt je Posture deel uit van een Showelement ? 

                                    


**** PERSOONLIJKE KEUZE ? 

Voor mij persoonlijk is er geen enkele houding perfect.. Mede vanwege het feit dat ik ( in de hoedanigheid van Gitarist ) zoveel verschillende dingen doe. Dit komt deels doordat ik zeer actief ben als Gitaar ( -en Muziek ) docent , en deels omdat ik zowel Akoestisch- als Elektrisch speel .. Als ik Akoestisch ( nylon- en/of steelstring ) speel , oefen of doceer , dan kies ik ervoor om te Zitten ... Op Elektrische gitaar Sta of Zit ik , maar zorg ervoor dat mijn Speelhouding ( lees : hoogte schouderband etc. ) nagenoeg hetzelfde blijft !! .... 


**** OPENSTAAN .....


Blijf 'Openstaan' om te leren , jezelf te ontwikkelen. Ook op het gebied van Speelhouding(en)... Elk detail is van invloed op je sound , en persoonlijke karakteristieken .... 

Er is zoveel meer te melden over dit onderwerp , maar laat het hier vooralsnog bij ... Wel hoop ik dat de gegeven info iets bijdraagt aan wat al bekend is ...Veel Succes toegewenst !