dinsdag 24 januari 2017

'De Stemming van Pythagoras ...'




                    **** Pythagoras en ...... Muziek ?! 

.......Iedereen (?) heeft weleens gehoord of gelezen over 'De Stelling van Pythagoras' ... Misschien wel de bekendste stelling in de wiskunde ! 

Maarre ,.. wie is / was Pythagoras , en wat heeft de beste man bijgedragen aan de Toonkunst ? 

Pythagoras was een Grieks wiskundige , Filosoof , en werd tevens gezien als hervormer.  
                          Zijn ontdekkingen en kennis van getalsverhoudingen brachten  hem onder andere bij de Muziek .......

Hij ontdekte de boventonenreeks  en de diverse Interval verhoudingen in de muziek ... ( Interval = toonafstand / afstand tussen twee tonen ) 

WOW ! Met de bovenvermelde , -beknopte- beschrijving van de persoon Pythagoras , wordt het enigszins duidelijk wat zijn bijdrage aan de Toonkunst is geweest ..... 

Maar, we zijn er nog niet , want wat heeft mij op het idee gebracht om dit onderwerp aan mijn Blog toe te voegen ? ............ Lees verder : 




                          **** De Stemming van Pythagoras 

Om te beginnen is het woord 'stemming' ( i.p.v. 'stelling' ) in combinatie met Pythagoras opvallend. Dit trekt aandacht , maakt nieuwsgierig ,.....en vraagt bijna om te worden bestudeerd . Bekijk de afbeeldingen van de 'Pythagorese toonladder' eens ( zie boven ). De serieuze musicus , muziekstudent(e) of belezen muziekfreak ziet direct dat de toonladder dalend is genoteerd ! 

Dit was rond ca. 500 voor Chr. gebruikelijk. ( Bijv. : de Modi / Kerktoonladders werden ook dalend gezongen / gespeeld )  


Dit 1-snarige instrument werd gebruikt ( door o.a. de oude Grieken ) om toonladders 
te meten en controleren....... De Monochord : Pythagoras ontwikkelde op dit instrument zijn 'Stemming van Pythagoras' . Hoewel deze Tuning uit -grotendeels- reine kwarten en kwinten bestaat , bij de opkomst van de (gecomponeerde) meerstemmigheid ( lees; Polyfonie ) bleek de stemming voor samenklank 'ongeschikt' ....... ?  

 Tjah .... 20ste Eeuwse componisten als Schoenberg , -en later- Harry Partch omarmden de -zogenaamde- 'ongeschiktheid' .... 


                                          'Geschikt' of 'Ongeschikt' , de grote Pythagoras heeft-naast zijn overbekende Stelling- hoe dan ook bijgedragen aan de Toonkunst .... en velen na hem zeer diep aan het denken gezet ! 

************

Klik eens op deze YT link voor een stukje Historie en uitleg over de denkwereld van Pythagoras :

 https://youtu.be/ehmXCaJ8-Ts